I disse dager og skolestart!

Hei dere fantastiske lesere!

Nå har det vært en sommer hvor jeg ikke har vært så veldig aktiv på bloggen. Det er fordi jeg har tatt meg litt tid til å tenke på hva jeg vil fremover med denne bloggen. Det er en problemstilling jeg ikke er ferdig å tenke på. Derfor kan det nok komme innlegg litt sjeldnere enn før. Jeg har lansert en rekke ideer, som ikke er ferdige til å kunne dele her enda, men når den tid kommer vil dere får vite det.

Men nå begynner det en ny tid med nye muligheter. Jeg skal ta et nytt studie ved Universitetet i Agder. Det er noe jeg gleder meg veldig mye til fordi det vil skape og gi mange nye muligheter og utfordringer. og da kommer jeg over til hovedmomentet bak dette innlegget.

I disse dager begynner skolen både for grunnskolen, videregående utdanning samt høyskole- og universitets utdanningene. Og det er et kjempeproblem som samtlige politikere anerkjenner er et problem, og hvis du spør forskjellige politikere har alle forskjellige måter å bekjempe nettopp dette problemet. Jeg personlig har anerkjent problemet som et holdningsproblem, og vi må starte med et offensivt holdningsarbeid. Det for å skape en holdningsendring ovenfor andre mennesker som kanskje er annerledes enn deg. Skolen er en viktig aktør i dette arbeidet, og skolene må gjøre en mye bedre jobb. Nå har jeg forstått dette ikke er lett fordi, skolen har mye annet som de også skal gjøre. 

Men da handler det kun om å prioritere hva som er viktigst. Hadde jeg vært skoleleder ville min prioritering vært som følgende:

Opprettholde et høy faglig kvalitet, men også et fokus på det psykososiale skolemiljøet. Brudd på dette må få konsekvenser som svir.

Vi kan se at skoler som tenker slik ofte har færre tilfeller av mobbing og bedre resultater faglig. Det er nettopp fordi dette er to sider av en og samme sak. Skal du prestere optimalt, må du også trives. 

Nå den kommende uken skal landets politikere møtes under Arendalsuka, der skal jeg også være tilstede, og mobbing skal være et av temaene som skal debatteres. Samtidig som mange av landets ledende politikere skal møtes i Arendal, starter også landets fremtid på skolen igjen. Mange av dem for første gang. Det vil gi de en helt ny hverdag, men som for mange av dem vil ikke få en mobbefri opplevelse. Det kan føre til at mange av dem ikke vil trives slik vi gjerne vil at de skal gjøre løpet av de neste 10-13 årene i norsk skolesystem. 

Skolene må innse viktigheten av dette holdningsarbeidet. Inntrykket jeg sitter igjen med er nettopp det at de svarer:

Ja vi har en plan for å motarbeide mobbingen...

Men det holder ikke med bare å ha en plan hvis den ikke fungerer. Skolene må kunne straffes hvis arbeidet ikke oppnår et ønsket resultat eller at arbeidet ikke blir oppfulgt. Konsekvensene for å mobbe i dagens skole er enkelte steder, og dette er selvopplevd minimale og nærmest oppmuntrer til mobbing, mens andre steder er konsekvensene større enn man kan tåle. Jeg har selv gått på skoler hvor konsekvensene er en lett samtale med et oppmuntrende klapp på skulderen og ordene:

Dette gjør vi vel ikke igjen...

Også har jeg gått på en skole som praktiserer utvisning ved mobbing, samtidig som de lever etter ordene:

Behandler du medmenneskene dine med respekt skal du kunne forvente respekt tilbake. Behandler du medmenneskene dine med dritt, må du kunne forvente dritt tilbake.

Dette er mottoer som alle skoler burde jobbe etter, samtidig så skal jeg være en av dem som erkjenner at mobbearbeidet ikke kan bekjempes av skolen alene. Det må også hjemmet ta en del av. Foreldre har et mye større ansvar ovenfor barn og unges holdninger ovenfor andre mennesker. 

Det er det som skaper dette til en meget problematisk og vanskelig problemstilling å løse. 

Da har jeg kritisert og lansert noen ideer og dette blir neppe det siste innlegget jeg skriver om dette temaet.

Ha en fortsatt fin dag :)

klem fra meg :)

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kenneth Engeland Smith

Kenneth Engeland Smith

24, Arendal

Hei jeg er Kenneth Engeland Smith, blogger om det som faller meg inn. Er en ung mann som elsker det jeg holder på med, er politisk aktiv, baker og studerer. Jeg er en person som elsker å ha mye å gjøre, og der gir meg følelsen at jeg lever.

Kenneths tanker om litt av hvert

Kategorier

Arkiv

hits